Een nieuw jaar, een nieuw begin

Een nieuw jaar, een nieuw begin

“Economische groei houdt volgend jaar nog aan”, “Economische groei 2018 groter dan verwacht”, “Groei wereldeconomie blijft in dezelfde krachtige versnelling”. Het mag duidelijk zijn: in 2018 zal het ons allemaal voor de wind gaan, het wordt daadwerkelijk een “gelukkig nieuwjaar”. In ieder geval van een economisch standpunt toch: de werkloosheid daalt en in de portemonnee gaan we er vrijwel allemaal wel op vooruit. Misschien niet zoveel als we allemaal zouden willen, maar over het algemeen krijgen de meesten van ons er toch wel degelijk een paar Euro’s bij. Ikzelf ga er ook duidelijk goed op vooruit, niet zozeer omdat mijn loon omhoog gaat, maar alleen al door het feit dat ik nu überhaupt loon heb.

Ondanks dat er hier en daar toch nog wat gemor is dat niet iedereen er genoeg op vooruit gaat, is de overheersende overtuiging dat dit wel het moment is dat we echt weer met optimisme naar de toekomst kunnen gaan kijken. Toch wil ik graag een kanttekening plaatsen bij dit optimisme, want in ons enthousiasme over onze herwonnen rijkdom lijken we namelijk allemaal weer erg snel voorbij te gaan aan het zwaard van Damocles dat ons allen (nog steeds) boven het hoofd hangt: het klimaat.

Gelukkig zijn de oplossingen niet moeilijk te vinden, maar ze vergen wel bewustzijn en zelfbeheersing. Want uiteindelijk begint het leefbaar houden van onze leefwereld natuurlijk bij onszelf. Er wordt nog wel eens naar de overheid of “de grote bedrijven” gewezen als het gaat om wie hier het voortouw in moet nemen, maar de impact die wij als individuen kunnen maken wordt daarbij vaak drastisch onderschat. Die collega die altijd z’n lunch in een trommel heeft zitten in plaats van in een zakje, die buurman die de vier kilometer naar z’n werk dagelijks met z’n fiets doet in plaats van met de auto, of die oma (lees: mijn oma) die elk jaar met kerst overal gebruikt inpakpapier snaait om het volgend jaar te kunnen hergebruiken; ze lijken op het eerste gezicht misschien triviaal, maar dit soort kleine dingen kunnen samen een wereld van verschil maken. Misschien zijn het maar druppels op een gloeiende plaat, maar als er maar genoeg druppels komen, stopt die plaat vanzelf met gloeien.

Al overtuigd om ook een duurzamer leven te gaan leiden? Ja? Mooi. Niet? Ook niet erg. Eén van de dingen die wij graag doen is zoeken naar manieren om mensen te overtuigen duurzaam te handelen. Ook komend jaar gaan we daar weer dagelijks mee aan de slag, bijvoorbeeld via onze “Afvalcoach” projecten. De één laat zich graag overtuigen in een artikeltje, de ander heeft daar dan weer helemaal niks mee. Hoe dan ook, wij gaan voor duurzaamheid realiseren, en altijd gericht op de wensen van de mensen. En dan maken we van 2018 écht een gelukkig nieuwjaar.