Een groene Waalkade: beweging is er, nu mobiliteit nog

Een groene Waalkade: beweging is er, nu mobiliteit nog

Met veel enthousiasme stemde de Nijmeegse gemeenteraad deze week in met het plan om het oostelijk deel van de Waalkade te vergroenen. Na drie jaar van overleggen gaat dit nu nog grotendeels geasfalteerde stuk Waalkade, voor velen een doorn in het oog, eindelijk op de schop om het om te toveren tot een plek waar zowel bewoners als bezoekers van Nijmegen graag komen. Het asfalt gaat plaats maken voor gras, er worden bomen aangeplant en een gedeelte van de kade wordt verlaagd zodat wandelaars dichter bij het water kunnen komen.

Gevolg van al deze aanpassingen is dat er voortaan geen doorgaand autoverkeer meer mogelijk is en dat er ook geen parkeerruimte meer zal zijn. Vooral dat laatste punt leidt onder de ondernemers aan de kade tot grote zorgen, want dit zou ten koste gaan van de bereikbaarheid van hun zaken. Bezoekers zouden hun auto verder weg moeten parkeren met als direct gevolg dat zij dus meer moeite moeten doen om er te komen, waardoor zij wellicht dus helemaal niet meer zouden komen.

Dat mag natuurlijk niet gebeuren en dat hoeft ook helemaal niet. Naast het feit dat een groenere Waalkade naar verwachting aanzienlijk meer bezoekers zal trekken, is de auto natuurlijk ook niet de enige manier om er te komen. Het is dan ook maar de vraag of de door de ondernemers gewenste parkeerplaatsen überhaupt wel meer goed dan kwaad hebben gedaan de afgelopen jaren.

Zaak is dat nu er dan eindelijk een concreet plan is voor de Waalkade, dat we ons niet alleen maar blind blijven staren op die kade zelf, maar dat we ook het hele systeem er omheen meenemen: waarom komen mensen op de Waalkade en hoe kunnen we zorgen dat ze er ook daadwerkelijk komen? Ondanks dat we veel van onze kilometers nog vaak met de auto maken, zijn er, zeker in de stad en dus ook op de Waalkade, veel betere manieren om van A naar B te komen. Het zou ongelofelijk zonde zijn als we met dit geweldige project niet zouden nadenken over (en experimenteren met) andere, innovatieve opties om mensen naar de Waalkade te krijgen nu we dit paradepaardje van de stad gaan vernieuwen.

De beweging is er, nu de mobiliteit nog.