Stagiair aan het woord: Pol Jansen

Stagiair aan het woord: Pol Jansen

Mijn naam is Pol Jansen en sinds februari ben ik als stagiair werkzaam bij Lentekracht. Eerder dit jaar behaalde ik mijn bachelordiploma Geografie, Planologie en Milieu (GPM) aan de Radboud Universiteit en de rest van dit studiejaar wilde ik graag invullen met een uitdagende stage. Tijdens de opleiding ben ik vooral geïnteresseerd geraakt in de planologie en in het bijzonder duurzaamheid en mobiliteit. Een stage zou me het zakelijke en praktijkgerichte onderdeel van de planologie laten ervaren, iets wat ik op de studie nog miste.

De keuze voor Lentekracht

Het eerste gesprek dat ik heb gehad bij Lentekracht was erg positief. Ik had er al gauw een goed gevoel bij en kreeg waardering voor de diversiteit aan projecten en de innovatieve en op de mens gerichte visie. Ook het creatieve kantoor sprak me aan, waarin allerlei jonge ondernemers samen aan het werk waren (of stonden te tafeltennissen!).
Bij Lentekracht wordt hard werken afgewisseld met leuke gesprekken, gezelligheid en ontspanning. Elke dag gezamenlijk lunchen, veel onderlinge betrokkenheid tussen collega’s en alle tijd en ruimte voor overleg of vragen.

Diverse werkzaamheden

Het project waar ik het langst mee bezig ben geweest was de opzet en uitvoering van de Nijmegen Schoon Heel Gewoon wijkactie in Neerbosch-Oost. Het doel hiervan was een schonere wijk en meer bewustwording bij bewoners creëren. Hierbij ben ik zelf als afvalcoach actief geweest in de wijk, met veel direct contact met bewoners en initiatiefnemers. Op deze manier ontstond een prettige combinatie tussen werk op kantoor en veldwerk.
Ook ben ik al bezig geweest met opgaves omtrent o.a. krimpgebieden, biodiversiteit in de stad, promotie van een deelfietsensysteem in Nijmegen, het aantrekken van ondernemers en het ontwerp en design van allerlei producten.
Het werk bij Lentekracht is absoluut heel afwisselend. De werktijden, werkzaamheden, locatie en de groep mensen waarmee je om tafel zit kunnen elke week weer totaal anders zijn. Zo ben ik in de eerste paar maanden al bij opdrachten betrokken geweest door heel Nijmegen, en van Rotterdam tot aan een Zeeuws kerkdorp.
Daarbij komt dat Lentekracht een relatief jonge organisatie is, waar stagiairs veel ruimte en verantwoordelijkheden krijgen. Je helpt mee met opdrachten en bepaalt hier als stagiair vaak zelf wanneer en op welke manier je te werk gaat. Ook heb je hierdoor altijd het idee dat je met zinvol werk bezig bent en lever je een meer directe bijdrage aan vraagstukken dan op menig stageadres.

Wat de stage je leert

Binnen het oplossen van de maatschappelijke vraagstukken werk je veelal zelfstandig, en ben je op jezelf aangewezen. Het functioneren binnen een bedrijf is een belangrijke les voor me. Ik leer tijdens het werk over de verschillende opgaves die we behandelen, maar ook over de manier waarop er invulling aan wordt gegeven en hoe projecten van A tot Z worden opgezet.
Vervolgens is er veel contact en overleg met mensen binnen Lentekracht en met andere stakeholders. Het is mooi om te ervaren hoe zulke vraagstukken worden opgelost en hoe verschillende, grotere en kleinere, actoren met elkaar samenwerken om dit te verwezenlijken. Hier ben ik professioneler van geworden en heb ik inzicht gekregen in de manier waarop mensen samen te werk gaan. Hier zal ik de rest van mijn leven profijt van hebben.
Door het werken bij Lentekracht, en met andere bedrijven, heb ik naast de opgedane kennis ook veel nieuwe contacten gemaakt en mensen leren kennen binnen én buiten mijn vakgebied.

 

20180601_Foto Pol Afvalcoach