Serious Gaming voor maatschappelijke betrokkenheid

Serious Gaming voor maatschappelijke betrokkenheid

Hoe krijg je mensen die minder betrokken zijn bij politiek toch zover dat ze in aanraking komen met maatschappelijke thema’s, hier over nadenken en praten en wellicht zich bewust worden van hun eigen rol en handelen hierbij? Een manier hiervoor is om het thema en bijbehorende boodschap vorm te geven als Serious Game. Een serious game is een spel dat niet primair als doel vermaak heeft, maar zich richt op communiceren, onderwijzen en/of het vergaren van inzichten. Het spel kan diverse vormen hebben zoals een bordspel, kaartspel, computerspel of real life RPG. Door een lastig ‘ grijpbaar’ thema als serious game te verpakken wordt deze laagdrempeliger, toegankelijker en leuk om mee aan de slag te gaan. Dit vergroot de communicatie en betrokkenheid bij het thema bij een breder publiek.

In samenwerking met Green Capital, Wij Zijn Nijmegen en Upbeatles past Lentekracht deze zomer serious gaming toe bij de pilot van de Nijmeegse StadsQuiz in de wijk Neerbosch-Oost. Het thema ‘duurzaamheid en Green Capital’ is binnen Nijmegen bij een beperkte groep bewoners bekend: the usual suspects. Om bekendheid te vergroten en meer betrokkenheid en bewustwording te creëren bij ‘the non-usual suspects’, is besloten dit thema onder de aandacht te brengen middels een stadsquiz. Een quiz is gezellig, gebeurt in teamverband, heeft een gezond competitie-element en zorgt voor actief bezig zijn met het thema. Deze alternatieve manier van interacteren met bewoners is in Nijmegen nog niet eerder gebeurd en wij zijn daarom ook erg benieuwd naar het resultaat.

WZN Quizzend