Afstudeeronderzoek: wat betekent het als ouderen jongeren in hun netwerk hebben?

Afstudeeronderzoek: wat betekent het als ouderen jongeren in hun netwerk hebben?

Even voorstellen: Sander Kutscha
Ik ben Sander Kutscha en studeer toegepaste psychologie in Eindhoven aan de Fontys Hogeschool. Als student heb ik altijd belangstelling gehad voor menselijk gedrag, gezondheid en neuropsychologie. Ik denk dat het hebben van een sociaal systeem en het krijgen van aandacht erg belangrijk kan zijn
voor mensen.

Door deze interesses en het feit dat ik dit jaar mag gaan afstuderen waarbij ik zowel een scriptie zal gaan schrijven als een interventie zal gaan ontwikkelen, ben ik terechtgekomen via het SIC Oisterwijk bij jongerenprogramma van Het Groene Woud: Youth Challenge HGW. Dit programma wordt begeleidt door Lentekracht en Anja Verweij.

Jong ontmoet oud
Youth Challenge HGW bood een afstudeeronderzoeksmogelijkheid aan betreffende de positieve effecten die jongeren zouden kunnen hebben op het netwerk van ouderen. Ouderen gaan op den duur fysiek en mentaal achteruit, maar willen toch graag zelfstandig thuis blijven wonen. Dit kan, alleen hebben ze in deze situatie wel ondersteuning nodig vanuit hun omgeving. Soms is de omgeving hierop ingericht: familie en vrienden wonen in de buurt en buren staan ook altijd klaar een steentje bij te dragen.

Maar wat als iemand dit netwerk niet om de hoek heeft zitten? Kan hij/zij dan niet zelfstandig thuis blijven wonen? Met mijn afstudeeronderzoek wil ik nagaan of jongeren in dit soort situaties een uitkomst zouden kunnen bieden op moment dat zij onderdeel zijn van het sociale netwerk van ouderen. Stel dat ouderen vroegtijdig (preventief) hun sociale netwerk uitbreiden met jongeren, kunnen ze dan op deze jongeren rekenen op moment dat ze zelfstandig thuis willen blijven wonen, maar dit vanwege beperkingen niet meer kunnen? Zitten zowel oudere als jongere hierop te wachten? En zo ja, wat zijn de individuele en gemeenschappelijke belangen? Allerlei vragen die ik op mijn pad tegen zal gaan komen gedurende de afstudeerstage. Juist omdat de onderzoeksvraag breed is vind ik hem interessant. Heb biedt zo juist veel mogelijkheden om te zoeken naar de meest passende meerwaarde en meest effectieve aanpak. Ik heb er dan ook ontzettend veel zin aan om samen met Youth Challenge HGW het aankomende jaar te gaan afstuderen.

Ook bij ons stage lopen? Stuur dan je motivatiebrief en CV.