Hoe stal jij je bakfiets?

Bakfietsstalling

Hoe stal jij je bakfiets?

We zien tegenwoordig steeds meer verschillende soorten fietsen op de weg. Allerlei vormen van elektrische fietsen doen hun intrede en ook bakfietsen in allerlei soorten en maten worden steeds meer gemeengoed. Deze veranderingen in fietsen, hebben ook gevolgen voor de plekken waar we onze fietsen parkeren: de stallingen. Deze zogenaamde buitenmaatse fietsen zijn vaak zwaarder en nemen vaak ook meer ruimte in en passen daardoor niet altijd in de bestaande stallingen. Daarnaast zijn deze fietsen vaak duurder, waardoor eigenaars ze liever niet zomaar in elke stalling achter laten.

Om een beter beeld te krijgen bij de problematiek voerden wij eind vorig jaar al een kleine steekproef uit, waarbij we mensen online en in het centrum van Nijmegen bevroegen naar hun ervaringen met de fietsenstallingen in Nijmegen. En wat bleek? Meer dan de helft van de door ons bevraagde mensen ervaarde een stallingsprobleem. Voor bakfietsen en fietsen met een krat voorop was dit zelfs 88%! Er is dus nog flink ruimte voor verbetering.

Gemeente Nijmegen is zich ook bewust van deze problematieken. Daarom zijn er sinds afgelopen week bij wijze van proef officiële bakfietsparkeerplekken op het Hertogplein. Een mooie eerste stap om een oplossing te vinden, al had nog niet iedereen direct door hoe ze te gebruiken waren (zie foto onder de tekst). Ook NS is inmiddels zoekende naar een oplossing en gaat dit jaar proeven doen in Zwolle en Zutphen met bredere rekken. Daarnaast zijn er diverse andere concepten te bedenken, zoals speciale stallingen op maat, of combinaties met extra parkeerhulp of bewaking.


Wij zijn ook erg benieuwd naar jouw ervaringen. Wil je deze met ons delen? Dat kan via bram@lentekracht.com!

Bakfietsparkeervakken op het Hertogplein